.
A+   A-
  |    |  

Neten a Hivatal - Vállalkozások

- lépjen be az elektronikus ügyintézés világába -

Nemleges („nullás”) adóigazolás igénylése

Azonosítás

Az elektronikus eljárások és a személyes megjelenéssel nem járó ügyintézés egyik alapkövetelménye, hogy az ügyet intéző felhasználó személyazonossága egyértelműen megállapítható legyen. Ezt a célt jelenleg  az Ügyfélkapu szolgálja, de a jövőben több további megoldás is elérhető lesz.

Bővebb információ: 

Nyomtatványkitöltés

Az elektronikus ügyintézéshez elektronikus úton elkészített nyomtatványok szükségesek, melyeket a legtöbb eljárás esetében az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) segítségével lehet kitölteni. Az ÁNYK szükséges a különböző hivatalok legtöbb elektronikus formanyomtatványának kitöltéséhez is.

 
Bővebb információ: 

Beküldés

Az ügyintézéssel kapcsolatos elektronikus nyomtatványok pontos kitöltése után az érintett dokumentumokat elektronikus úton lehet eljuttatni az illetékes hivatalhoz. Ez adott esetben történhet az Általános Nyomtatványkitöltőn (ÁNYK) segítségével, illetve az Ügyfélkapu Általános dokumentumfeltöltő alkalmazásával.
 

Bővebb információ: 

A szolgáltatás segítségével „nullás", azaz nemleges adóigazolás kérhető, amely azt igazolja, hogy az adózónak a kérelemben megjelölt napon adóhatóságnál nyilvántartott adótarozása nincs. Lehetőség van továbbá nemleges „együttes" igazolás kérésére is, amely az adóhatóság mellett a vámhatóság felé is igazolja, hogy nem áll fenn tartozás. 

Az ügyintézés költsége: 

Az igazolás kérése illetékköteles, 3000 forintba kerül (a másodpéldányok ingyenesek). Az eljárási illetéket az eljárás megindításakor (a kérelem benyújtásakor) a pénzforgalmi számlával rendelkező adózónak belföldi pénzforgalmi számláról a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076064 számú NAV Adóhatósági eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések beszedési számla javára történő átutalással, pénzforgalmi számlával nem rendelkező adózónak belföldi fizetési számlájáról történő átutalással vagy készpénz-átutalási megbízással kell teljesítenie. Az adózó az illetékfizetési kötelezettségét a külön jogszabályban meghatározottak szerint készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel (bankkártyával) is teljesítheti a kijelölt ügyfélszolgálatokon. 

Az ügyintézés ideje: 

Az adóhatósági igazolások kiadásának határideje 6 nap, ami egy alkalommal 30 nappal meghosszabbítható. Ha az elektronikus dokumentum előterjesztési, illetve kézbesítési ideje nem munkanapra esik, a határidő a következő munkanapon kezdődik. 

Az ügyintézés feltétele: 

Személyesen: Ügyfélkapu-regisztráció (Az Ügyfélkapuról bővebben ITT olvashat).

Képviselő, meghatalmazott útján: NAV regisztráció a T180-as adatlap használatával.

Az elektronikus ügyintézés menete: 
  • Az adóhatósági igazolásokkal kapcsolatos ügyek intézéséhez használatos, 2013 óta egységes elektronikus nyomtatvány (IGAZOL).
  • A nyomtatvány kitöltéséhez szükség van az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK) keretprogramra.
  • A nyomtatványt az Ügyfélkapun bejelentkezve, az Általános dokumentumfeltöltővel, töltheti fel. Az elektronikus úton benyújtott kérelmek esetén a dokumentum kiállítása kérhető elektronikus vagy papír alapú formátumban is.
 
  • Az IGAZOL összevont nyomtatvány letölthető ITT.
  • Az Általános nyomtatványkitöltő keretprogramról bővebben ITT olvashat. 
  • Az Ügyfélkapuról ITT olvashat bővebben.